tiistai 15. huhtikuuta 2014

TOIMINNANJOHTAJA ERKKI VASAMAN KIRJE SISÄASIAINMINISTERIÖLLE.

Vasama kääntyi ministeriön puoleen 27.11.1997 kirjeellänsä.
"ASIA: Pyyntö selvittää aikavälillä 11.1.91-4.7.97 sisäministeriössä/keskusrikospoliisissa/Helsingin poliisilaitoksessa tehtyjen Reino Virtasen asiaa (=ns. pihtijuttu) koskevien  päätösten/asiakirjojen oikeudellisuus. Epäilen seuraavien poliisihallinnon  virkamiesten syyllistyneen törkeisiin virkarikoksiin tuottaakseen  Virtaselle vahinkoa/suojellakseen itseään tai kollegoitaan joko siten. että ovat salanneet lainvastaisia tekoja laatimalla vääriä asiakirjoja, tai siten, että ovat laiminlyöneet tietoonsa saatettujen lainvastaisten tekojen tutkinnan:

MARTTI  HYYTIÄINEN, ylokomisario   RAIMO PELTOVUORI, rikosylikomisari
MAURI  JAAKKOLA, apulaispoliisimestari   REIJO  PÖYHÖNEN, poliisiylitarkastaja
PERTTI  LEHTONEN, rikosylikomisario  KARI RANTAMA, apulaispäällikkö
LAURI  LEPPÄNEN, rikosylitarkastaja  MARKKU  SALMINEN, apulaispäällikkö
REIJO  NAULAPÄÄ, poliisiylitarkastaja  KALEVI  SYVÄNEN, rikosylikomisario

TAPAHTUMAHUOMIOITA:
SisM (Virolainen/Pöyhönen) antoi 19.2.91 tutkintamääräyksen KRP:lle, joka muihin toimiin ryhtymättä reagoi kahdella Kari Rantaman kirjeellä 23.3. ja 16.4.91.
Niillä asia palautui SisM:lle, joka (Naulapää/Pöyhönen) teki 28.8.91 hautauspäätöksen, jonka SisM (Naulapää/Pöyhönen) hyväksyi 5.9.91.

Uuden kierroksen aloitti kaupunginviskaali Hannu Kilpelä tutkintapyynnöllä 18.8.92 Keski-Suomen lääninhallitukselle, joka (Pentti Kangasvieri) jatkoi tehtävän 24.8.92 Lauri Leppäselle. Tämä "tutki" (vrt. rehdin ja rohkean ylikomisarion Taisto Rajamäen TV-lausunto) asiaa neljättä vuotta, minkä jälkeen työ otettiin häneltä pois syksyllä -95.

Leppänen jääväsi itsensä Virtasen jutusta Keski-Suomen lääninsyyttäjälle 23.3.96-kirjeellään. Se ei kuitenkaan estänyt häntä valmistelemasta KRP:n 4.7.97-päätöstä, joka näin on myös formaalisesti lainvastainen ja josta Helsingin Sanomat teki faktoja tarkistamatta Virtasta kompromettoineen uutisen 18.7.97.

Asiakokonaisuuden taustalla on erityisesti kesän -83 tekojen peittely. Silloin Kai Kortteen määrättyä KRP:n tutkimaan mm. pihtien vaihtamista työhön ryhtyi ylikomisario  Seppo Pietikäinen, jonka tekemiä kuulustelupöytäkirjoja ei kuitenkaan ole tuotu esiin. Tutkintaa jatkamaan vaihdettu Raimo Peltovuori jätti kuulustelematta pihtipoistoleikkauksen kirurgi Niilo Hakolan ja nukutuslääkärin Juhani Väyrysen sekä tätä avustaneen Inkeri Ahosen eli olennaisimmat avaintodistajat.

Sen sijaan hän aloitti osuutensa matkustamalla Karstulaan kuulemaan Virtasen vuodetoveria Elias Herrasta, jolla ei itse asian kanssa ollut mitään tekemistä.
Siitä kuulustelusta alkanut peittelytoiminta huipentui KRP:n 4/7-päätökseen.Samaa rikollisia suojellutta linjaa ovat edustaneet mm. oikeuskanslerinviraston lisäksi myös syyttäjä Pasi Yli-Ikkelä 13.8.96-päätöksellään ja Jämsän käräjäoikeus 14.5.97-tuomiollaan.

Viime vaihe on ollut Vaasan hovioikeuden suullinen käsittely 11.-12.11.97 Jyväskylässä. Edellisen kerran Vaasan HO pui juttua 24.9.87, jolloin se harkitsi totena ja lainmukaisena pidettäväksi Peltovuoren jälkeen suoritettua KRP:n tutkintaa kykenemättä tuomaan esiin ainuttakaan medisiinistä argumenttia oikeudessa esiintyneen silminnäkijätodistajan Juhani Väyrysen väitteitä vastaan.

JATKOTOIMET:
Katson, että koska asiasta informoitu, mutta lähimpine alaisineen selvitystyöhön passiivisesti suhtautunut ministeri Jan-Erik Enestam ei voi uskottavasti vastata jatkotoimista, on vastuu siirrettävä valtakunnansyyttäjälle. Virtanen ei kuitenkaan vastusta sitä, että tutkinnanjohtajaksi määrätään hänen luottamustaan nauttiva ylikomisario Kimmo Markkula sisäministeriöstä.

Koska lainmukaisen tutkinnan aloittamista on siirretty jo kohtuuttoman kauan, vaadin, että asianomistajakuulustelu järjestetään mahdollisimman pian. Siinä Virtanen täydentää vielä esille tulemattomin seikoin tätä tutkintapyyntöä, johon liittyvät asiakirjat ovat käytännössä jo kaikki viranomaisten hallussa. Todistajana kuultavaksi nimeämme tässä vaiheessa ent. poliisiylitarkastaja Pertti Virolaisen, jolla oli vakavaksi havaitsemamme tarkoitus saada aikaan rikokset perusteellisesti selvittävä tutkinta.

Vaadin Virtasen puolesta rangaistusta em. rikostentelyketjun rakenteluun osallistuneille. Yksilöity korvausvaatimus voidaan esittää vasta tutkinnan edettyä riittävän pitkälle.

Kunnioittavasti
Erkki Vasama
Reino Virtasen asiamies

Valtuutan Erkki Vasaman asiamiehekseni.
Jämsänkoskella 26.marraskuuta 1997
Reino Virtanen".


Vasaman kirjelmää tukee asianajaja Jussi Keski-Keturin 1.4.99 antama lausunto Jämsän poliisilaitoksen rikoskomisario Ismo Yijälälle.

"REINO VIRTASEN TUTKINTAPYYNTÖ NRO 6170/R/10256/99

Reino Virtasen pyynnöstä lausun täydennyskehotuksen johdosta seuraavan. Tutkintapyynnössä on kerrottu seikkaperäisesti tapahtumankulut henkilön-
nimineen. Siitä selviää miltä osin eri todistajien lausumat poikkeavat toisistaan. Virtanen on esittänyt käsityksensä ristiriitauksien syistä ja saattanut todennäköiseksi, että osa lausumista on annettu vastoin parempaa tietoa.

Kun riittävä yksilöinti on tehty ja koska ilmoituksen perusteella on syytä epäillä, että rikos on tehty eikä sitä mahdollisuutta ainakaan voi poissulkea, tulisi asiassa toimittaa esitutkinta. Vasta tutkinnalla on selvitettävissä mahdolliset rikokset ja tekijät.  Juttu on laaja ja osin juridisesti ongelmallinen mutta on selvitettävissä vain poliisin perusteellisessa tutkinnassa.

Jyväskylässä 1. huhtikuuta 1999

Kunnioittavasti
Jussi Keski-Keturi
asianajaja, Jyväskylä


Tuekseni tuli Vasama ja asianajaja Keski-Keturi. Juttu on ollut alusta lähtien erittäin selvä, että potilasasiakirjani on väärennetty mutta ongelmallisen ja erittäin sotkuisen jutusta tehneet KRP:n tutkijat ja tutkimuksia ovat lähteneet suojelemaan kelvottomat virkamiehet.

Kaiken törkyyden on tämän jälkeen hyväksyneet tuomioistuimet. Paremmin ilmaistuna suomen kelvottomimmat tuomioistuimet 1984 - 1997 asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti