Tällä kertaan otan esiin instrumenttien seurantalomakkeen käytön Keski-Suomen keskussairaalassa.
"Leikkaussalissa työskentelevä sairaanhoitohenkilökunta saa sekä perus- että jatkokoulutuksensa aikana opetusta leikkaussalien toiminnasta. Oppikirjana käytetyssä Kaija Schwanckin ja Aili Kokkosen "Leikkausosaston käsikirjassa" (WSOY, 1973, toinen täysin uusittu painos) on m.m. sivuilla 25-27 esitetty leikkaushoitajan oikeudet ja velvoitteet. Tässä kohdassa on erityisesti kiinnitetty huomiota leikkaustarvikkeiden laskentaan ja kirjanpitoon.
Saman oppikirjan sivuilla 102 - 104 ja 243 -244 käsitellään yksityiskohtaisesti, miten tulee menetellä sidetarvikkeiden ja käytettyjen instrumenttien suhteen. Tekstissä korostetaan, että ennen leikkaushaavan sulkemista instrumentoija ja leikkausta valvova hoitaja laskevat vielä käytössä olevat taitokset ja tarkistavat, että kaikki leikkaukseen otetut taitokset ovat varmasti tallella ja että kirjanpito pitää paikkansa.
Instrumentoijan tehtävänä on myös ennen leikkaushaavan sulkemista suorittaa tarkistuslaskenta instrumenttien osalta ja ilmoittaa tulos leikkaavalle lääkärille. Mikäli tarkistus on aikaa vievä, leikkausta suorittavan lääkärin on keskeytettävä leikkaus laskennan ajaksi.
Sairaaloiden yleisen käytännön mukaisesti leikkauksessa käytetystä materiaalista laaditaan kirjallinen selostua, jonka instrumentoija ja valvova hoitaja varmentavat.
Palleatyräleikkauksessani käytössä 3.5.1979 oli instrumenttien seurantalomake sekä tarvikeluettelo. Instrumentien seurantalomakkeen luin maanantaina 7.5.1979 keskussairaalassa joka oli ollut käytössä leikkauksessani ja samoin tarvikeluettelon. Instrumenttien laskennassa oli minun mielestäni tapahtunut inhimmillinen vahinko. Luottelon mukaan oli instrumentit tallella ennen ja jälkeen leikkauksen.
Kirurgi Allan Särkilahti lausuntonsa liitteenä 2.3.82 toimitti lääkikintöhallitukselle instrumenttien seurantalomakkeen. Instrumenttien seurantalomake oli väärennetty, koska Särkilahti mainitsee"instrumentteja ei laskettu leikkauksen jälkeen."
Päätöksessä lääkintöhallitus 17.6.1982 toteaa:"Allan Särkilahden lääkintöhallitus katsoo syyllistyneen virheelliseen menettelyyn laiminlyömällä huolehtia siitä että leikkauksessa käytetyt instrumentit olisi laskettu leikkauksen jälkeen".
Tämän jälkeen 2.3.82 päivätyn selvityksen mukaan Särkilahti toteaa:"Tapahtumaa ei huomattu, koska silloin käytössä olleessa kirjantalomakkeessa ei instrumentteja laskettu. Oheisena on valokopio leikkauksen yhteydessä käytetystä instrumenttien seurantalomakkeesta".
Lääkintöhallituksessa kävin yllätys tarkastuksella 10.4.1990. Lääkintölakimies sanoi, että "tämä todella ei enää pidä yhtä päätöksen kanssa". Hänelle selvitin asian todellisen puolen, että mitä ovat lääkärit tehneet.
Samalla näytin rtg-kuvista otettuja valokuvia kahdelle tuomarille. He nähtyään kuvat kauhistuivat, että todellakin rtg-kuvat on väärennetty.
Särkilahden toimittama instrumenttien seurantalomake puuttui lääkintöhallitukselta. Hänen kirjelmä oli 2.3.82 päiväänsä ja allekirjoittamansa sinisellä kuulakärkikynällä.
LKT, Kirurgian ylilääkäri Heikki Silvola 25.3.82 toteaa KSKS.piirin Johtavalle lääkärille mm."Käytännön menettely instrumenttien vatsaonteloon jäämisen estämiseksi on Keski-Suomen keskussairaalassa ollut leikkaukseen otettujen instrumenttien laskenta ja sen päätyttyä. Kyseisessä Reino Tapani Virtasen tapauksessa on mahdollisesti instrumenttien laskennassa jossakin vaiheessa päässyt syntymään erehdys".
Heikki Silvola oli todistajana kuultuna Jyväskylän raastuvanoikeudessa 1983. Hän todisti:"instrumenttien seurantalomaketta ei ole käytössä keskussairaalassa".
Silvola tuolloin tahallaan valehteli oikeudelle lomakkeen käytöstä.
Silvolalta pyysin instrumenttien seurantalomakkeesta jäljennöksen 13.1.1983. Silvola oli alkuperäiseen tarvikeluetteloon merkinnyt käsin 1 neula ja tästä ottanut jäljennöksen. Apulaiskanslisti Inkeri Tupamäki tehtävän saatuaan kirjoitti lähetteeseen:" Oheisena lähetän ylilääkäri Heikki Silvolan pyynnöstä valokopion 3.5.1979 Teille suoritetun leikkauksen aikana käytettyjen tarvikkeiden tarkistusluettelosta".
Jäljennös oli se alkuperäinen lomake, johon Silvola oli lisännyt yhden neulan ennen jäljennöksen ottamista. Jäljennös muuten piti paikkansa jonka luin maanantaina 7.5.1979 keskussairaalassa.
Jouduin vaihtamaan asianajajaani tammikuussa 1983. Varatuomari Tapani Kaipomäki Jämsänkoski. Kirjeelläänsä kääntyi 3.2.1983 oikeuskanslerin viraston Marja-Leena Arjolan puoleen. Olinhan tehnyt sinne kanteluni tammikuussa 1983.
Kaipomäki kirjelmässä toteaa:"Virtanen on itse pyytänyt lääkintöhallitukselta ja ylilääkäri Silvolalta jäljennöstä instrumenttien seurantalomakkeesta mutta sitä ei ole hänelle toimitettu. Tämä tuntuu varsin oudolta, sillä kuten Särkilahden 2.3.1982 päiväämästä, lääkintöhallitukselle osoitetusta lisäselvityksestä ilmenee, on jäljennös seurantalomakkeesta toimitettu selvityksen liitteenä lääkintöhallitukselle.
Myös allekirjoittanut pyysi mainittua jäljennöstä Keski-Suomen Keskussairaalan johtavalta lääkäriltä Pekka Louhivuorelta, mutta sitä ei luvattu toimittaa. Lisäksi Virtasen kertoman mukaan hänelle ilmoitettiin luettelon hävinneen".
Lääkintöhallitus 17.2.1983 kääntyi asiassa puoleeni oikeuskanslerin lausuntopyyntöä varten.
Asia: yksilöintipyyntö
"Viitekirjeenne johdosta tiedustellaan mitä asiakirjaa tarkoitatte kirjeessänne sanomalla "yksi paperi on hävitetty" yksilöinette ystävällisesti väitteenne".
Lääkintölakimies Synnöve Amberla.
Kirjeen saatuani otin yhteyden Kaipomäkeen, että miten vastaan heille? Vastaanko siten, että olen lukenut alkuperäisen instrumenttien seurantalomakkeen maanantaina 7.5.1979 keskussairaalassa vai miten? Kaipomäki sanoi, "Tarkoitetaan instrumenttien seurantalomaketta minkä Särkilahti on toimittanut Lääkintöhallitukseen 2.3.1982 päiväämänsä lisäselvityksen liitteenä.
Tämä paperi on hukassa en saanut asianajotoimisto Pekka Järviseltä 19.7.1982 päivätyssä kirjeessä luki, oheisena kopiot lääkintöhallituksen päätöksestä ja sen perusteena olleista lausunnoista, joten seurantalomake puuttui. Kyseistä paperia en saanut, pyysin keskussairaalastakin 13.1.1983 ja 14.1.1983 enkä saanut, sanottiin että sitä ei ole. Järviseltä pyysin paperit pois 24.1.1983. sain ne 25.1.1983 näidenkään mukana ei ollut."
LÄHETE. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 25.2.1983
"Oheisena lähetän oikeaksi todistetun valokopion leikkauskertomuksestanne 3.5.1979 apulaisylilääkäri Raimo Useniuksen pyynnöstä.Instrumenttien laskentalomaketta sairaalassamme ei ole käytössä, joten sitä ei ollut myöskään käytössä Teidän leikkauksenne aikana".
Tehtäväksi saaneena Inkeri Tupamäki, apulaiskanslisti".
Törkeän petosjutun suojelijat sen kuin lisääntyvät. Tällä kertaa apulaisylilääkäri Raimo Useniuksella.
Lääkintöhallitus Lääkintölakimies Synnöve Amberla. 24.3.1983 johtava lääkäri Pekka Louhivuori vastannut lääkintöhallituksen pyyntöön.
"Reino Tapani Virtasen kirjelmä oikeuskanslerille.
Tiedusteluunne viitaten ilmoitan, että sairaalassamme ei ole ollut käytössä instrumenttien seurantalomaketta. Reino Virtasen leikkauksen (3.5.1979) yhteydessä on ollut käytössä lomake, joka koskee leikkauksen aikana käytettyjen tarvikkeiden tarkistusta. Tämä lomake on sairaskertomuksen liitteenä.
Reino Virtaselle olen ilmoittanut hänen lakimiehensä välityksellä, että hänen leikkauksensa aikana ei ole ollut käytössä instrumenttien seurantalomaketta". Pekka Louhivuori johtava lääkäri".
Lukijat saavat lukea sen kuinkka paljon lääkärit antaneet perättömiä lausuntoja. Tässä ei vielä kaikki.
Palaan Louhivuoren vastaukseen Kaipomäelle 3.2.1983."Myös allekirjoittanut pyysi mainittua jäljennöstä Keski-Suomen Keskussairaalan johtavalta lääkäriltä Pekka Louhivuorelta, mutta sitä ei luvattu toimittaa".
MOTIIVINA ON SE, ETTÄ INSTRUMENTTIEN SEURANTALOMAKKEESSA EI OLLUT PEAN-NIMISTÄ INSTRUMENTTIA. Mitä todennäköisemmin Särkilahti joutui väärentämään kyseisen lomakkeen tai sitten on täyttänyt uuden lomakkeen tilalle, jossa olisi nyt mainittu crile - pean nimiset pihdit. Millään en saa muististani esiin, että lomakkeessa olisi ollut pean-nimi.
Lääkintöhallitus antoi selvityksensä 31.3.1983 Oikeuskansleri virastolle.
"Lääkintöhallituksen saaman selvityksen mukaan Virtasen kantelukirjelmässään tarkoittama seurantalomake on hänelle 3.5.1979 suoritetun leikkauksen yhteydessä käytössä ollut lomake, johon oli merkitty leikkauksen aikana käytetyt tarvikkeet. Kyseinen lomake on sairaskertomuksen liitteenä. Muilta osin lääkintöhallitus viittaa lausuntonaan edellä mainittuun ja tähän lausuntoon oheistamansa ratkaisun".
Osastopäälikkö Paula Kokkonen Lääkintölakimies Synnöve Amberla".
Viimeistään tässä tilanteessa lääkintöhallitus on tietoisesti ryhtynyt salaamaan erittäin törkeätä petosjuttua
Professori, LKT Antti U. Arstilan 28.4.1983 lausunto ylilääkäri Pekka Saukko Lääkintöhallitus.
"Viitaten kirjeeseenne (904/03/83 esitän kunnioittaen seuraavaa.
Reino Virtanen on ollut potilaani 18.10.1982 alkaen. Sen jälkeen hän on käynyt luonani kahdesti, mutta olen keskustellut hänen ja hänen asianajajajansa kanssa lukuisia kertoja.
Oman käsityskantani mukaan potilas on selvästi työkyvytön eikä hänen terveydentilansa ole tullut lokakuusta lähtien juuri paremmaksi. Oireista selviä ovat epävarma, tököttävä kävely, käsien vapina sekä syykkinen ahdistuneisuus. Potilas valittaa myös jatkuvia kipuja eri lihasryhmissä.
Mitä tulee nykyisten oireiden ja hänen vatsaontelossaan olleiden pihtien mahdollisesti aiheuttamien toksisten vaurioiden väliseen yhteyteen, on siihen vaikea ottaa kantaa. Suorittamissani kokoveren raskasmetallimittauksissa tulokset olivat lähinnä normaaleja (tosin sinkki lievästi koholla, 121 um/l). Mittaukset suoritettiin kuitenkin lokakuussa 1982 ja mittaukset eivät sisältäneet kromia.
Uskon, että suorasti 8 toksiset vaikutukset) tai epäsuorasti (psyykkiset ja psykosomaattiset vaikutukset) Virtasen kokemalla leikkauskomlikaatiolla ja nykyisellä terveydentilalla on syy-yhteys.
Mikäli pihdit olisivat tallella, olisi suhteellisen helppo laskea Virtasen saamat metalliannokset ja tehdä johtopäätöksiä niiden aiheuttamista toksisista vaikutuksista. Tässä tapauksessa syy-seuraussuhteen osoittaminen jää arvailun varaan". Kunnioittaen Antti U. Arstila professori, LKT".
Lääkintöhallitus 29.4.1983. Oikeuskanslerin virasto yleinen toimisto.
Asia Lisäselvityksen antaminen Reino Virtasen asiassa
"Lääkintöhallitus palauttaa läheteasiakirjat ja toteaa lisäselvityksenään, että Reino Virtasesta 3.12.1979 Jokilaakson aluesairaalassa otetun röntgenkuvan perusteella voidaan kiistatta todeta, että kyseessä on ollut peang- eikä crile-niminen suonipuristin kuten eräissä potilasasiakirjoissa on virheellisesti esitetty".
Oastopäällikkö Paula Kokkonen Vt.ylilääkäri Pekka Saukko".
Huomautan, että lääkintöhallitukselle oli toimitettu väärennetty röntgenkuva.
"OIKEUSKANSLERINVIRASTO
Helsinki 5.5.1983
Lakiasiaintoimisto varatuomari Tapani Kaipomäki
No 2500
Kunnioittavasti oheisena lähetän, oikeuskanslerilta saamani määräyksen mukaisesti, jäljennöksen keskusrikospoliisille osoitetusta tutkintapyynnöstä Reino Tapani Virtasen asiassa.
Viitaten asiakirjajulkisuussäännöksiin asia ei ole tässä vaiheessa julkinen.
Vanhempi oikeuskanslerinsihteeri Marja-Leena Arjola"
"VALTIONNEUVOSTON OIKEUSKANSLERI 5.5.1983
No 2499 KESKUSRIKOSPOLIISI
Jämsänkosken kunnasta oleva Reino Tapani Virtanen on oikeuskanslerille osoittamassaan 16 päivälle tammikuuta 1983 päivätyssä kirjoituksessa kannellut lääkintöhallituksen ja lääkäreiden menettelystä. Virtasen pyynnöstä varatuomari Tapani Kaipomäki on toimittanut 4.2.1983 ja 4.5.1983 oikeuskanslerinvirastoon saapuneilla kirjeillään kantelukirjoituksen lisäyksen asiakirjajäljennöksineen. Kantelun johdosta lääkintöhallitusta on kehotettu oikeuskanslerille toimittamaan tutkinnan kannalta tarpeelliset selvitykset. Lääkintöhallitus on toimittanut selvityksensä kirjeillään 31.3.1983 ja 29.4.1983/DN:0 904/03/83.
Asiakirjoista saatavan selvityksen mukaan Reino Tapani Virtanen oli ollut palleatyräleikkauksessa Keski-Suomen keskussairaalassa 3.5.1979.
Leikkauksen oli suorittanut kirurgisten tautien erikoislääkäri Allan Särkilahti. Leikkauksen jälkeen Virtanen oli ollut ajalla 8 - 11.5 1979 jälkidoidossa Jokilaakson aluesairaalassa. Sairaalasta kotiuttamisen jälkeen Virtanen oli useaan kertaan jatkuvan kiputilan ja huononolontunteen vuoksi käynyt Jokilaakson aluesairaalassa pääasiallisesti johtavan lääkärin Niilo Hakolan vastaanotolla. Virtaselle oli kiputilan selvittämiseksi suoritettu 3.12.1979 röntgentutkimus, jolloin oli havaittu Virtasen ylävatsassa metallinen esine. Palleatyräleikkauksen yhteydessä vatsaan oli jäänyt suonenpuristin. Suonenpuristimen poistoleikkaus oli suoritettu Jokilaakson aluesairaalassa 12.12.1979.
Edelleen asiakirjoista ilmenee, että Virtanen oli kannellut lääkintöhallitukselle edellä kerrotusta lääkäreiden menettelystä. Lääkintöhallitus oli asian tutkinut ja todennut, ettei se ole voinut tapauksessa todeta muita virheellisyyksiä tai laiminlyöntejä paitsi edellä leikkauksen suorittanut lääkäri kirurgisten tautien erikoislääkäri Allan Särkilahti oli syyllistynyt virheelliseen menettelyyn laiminlyömällä huolehtia siitä, että leikkauksessa käytetyt instrumentit olisi laskettu leikkauksen jälkeen. Lääkintöhallitus oli huomauttanut mainitulle lääkärille vastaisen varalle hänen menettelynsä virheellisyydestä. Asia ei ole antanut lääkintöhallituksen taholta aihetta muihin toimenpiteisiin.
Koska asiassa on perusteltua aihetta epäillä, että Reino Tapani Virtasen leikkaushoidossa, suonenpuristimien jäädessä vatsaan, sekä leikkauksen jälkeisessä hoidossa kiputilan aiheuttajan selvittämisessä ja suonenpuristimien poistamisen viipyessä on menetelty virkavelvollisuuksien ja rikoslain säännösten vastaisesti, kehotan Keskusrikospoliisia asiassa suorittamaan poliisitutkinnan.
Tutkintaan tulee sisältyä myös kuulustelut sikäli kuin kantelukirjoituksissa on esitetty väitteitä suonenpuristimien vaihdosta ja sairauskertomuksen sisällön ja merkintöjen muuttamisesta.
Poliisitutkintapöytäkirja on heti sen valmistuttua toimitettava minulle ja oheiset asiakirjat on samalla palautettava.
Oikeuskansleri Kai Korte Vanhempi oikeuskanslerinsihteeri Marja-Leena Arjola".
Oikeuskanslerin tutkinta määräyksen saatuaan Jyväskylän KRP:n päällikkö rikosylikomisario Seppo Pietikäinen aloitti esitutkinnan kuultuaan ensimmäisenä pihdin poistanutta kirurgi Niilo Hakolan 10.5.1983. Pietikäinen jatkoi kuulusteluja tämän jälkeen Jämsässä.
Maanantaina 23.5.1983 olin puhelin yhteydessä Pietikäiseen. Kertoi itse tutkivansa jutun ja yrittää saada tutkimuksen suoritettua valmiiksi ennen kesälomaansa, eli 1.7.1983. Pietikäisen kanssa sovimme minun kuulustelusta, että tulee kuulustelemaan 30 tai 31 päivänä toukokuuta. Sanoi, että ajasta hän tarkemmin ilmoittaa milloin tulee kuulustelemaan.
Pietikäinen kävi Hakolan kuulustelemassa 10.5.83. Hakola oli ja eli ns. toisissa maailmoissa. oli ollut silmin nähden hermona kaiken lisäksi.
Pietikäinen sai ns. "potkut" mitä todennäköisemmin teki puolueetonta esitutkimusta. Hänen tilalle KRP:n apulaispäällikkö Matti Tenhunen pisti juttua tutkimaan komisario Raimo Peltovuoren.
Palaan jälleen ns. instrumenttien seurantalomakkeen käytöstä.
Peltovuori kuulusteli 22.6.1983 kirurgi Allan Särkilahden.Särkilahti kertonut:" Leikkauksessa käytettävien instrumenttien osalta ei mitään laskentalomaketta ole olemassa",
R.Peltovuori kuulustellut sisätautien erikoislääkäri John Henry Melinin
23.6.1983. Peltovuori jättänyt täydellisesti sivuun instrumenttien seurantalomakkeen käytön ja Melinin ei ole tästä mitään maininnut.
Olin ensin sitä mieltä, että Melin ei olisi mitään tiennyt väärennöksistä.
Seuraavana kuulustellut sairaanhoitaja Kaija Tuulikki Kalliolinnan 23.6.1983. Kertonut:"Mihinkään ei instrumenttien lukumäärää laiteta ylös, vaan eri instrumenttien määrä on ainoastaan instumenttihoitajan muistissa".
Erikoissairaanhoitaja Leena Mirja Anneli Lassilan kuulusteltu 22.6.1983.
Kertonut:"Mitään kaavaketta ei instrumenttihoitajalla ole, mihin hän laittaa ylös leikkauksessa käytettävät instrumentit, vaan niiden lukumäärä on ainoastaan hänen muistinsa varassa".
Erikoissairaanhoitaja Anja Tellervo Saraste kuulusteltu 1.8.1983. Kertonut:"Varsinaiset instrumentit on yksin laskenut Kaija Kalliolinna ja niiden lukumäärää ei laitettu minnekään ylös, vaan lukumäärä on yksin Kalliolinnan muistissa".
Muistutan, Saraste raastuvan oikeudessa kertoi,että"instrumenttien seurantalomaketta ole käytössä keskussairaalassa". Lääkäri Melinin asianajaja Oulusta kävin välittömästi näyttämässä jotain 4 -nelosen arkkia. Tämän nähtyänsä Saraste meni valkoiseksi kuin lakana ja Sarasteelle ehkä Jouko Penttilä antoi mahdollisuuden perua kertomuksensa. Näin minä epäilen ja paikalla oleva yleisökin.
Ylilääkäri Heikki Juhani Silvola kuulusteltu 17.8.1983 Kertonut:"Mitään virallisia ohjeita siitä, millaisia tarkistuskaavakkeita leikkauksessa pitää käyttää, ei ole olemassa. Keski-Suomen keskussairaalassa on ollut käytössä tarkistuskaavake, johon on merkitty ylös tarvikkeet ennen ja jälkeen leikkauksen. Tällainen kaavake on myös käytetty Reino Virtasen leikkauksessa ja ko. kaavake on minulle kuulustelun yhteydessä esitetty".
Myös Silvola raastuvanoikeudessa syyllistyi vastoin parempaa tietoansa kertomaan perättömiä instrumenttien seurantalomakkeen käytöstä.
Silvolan mainitsema kaavake.(kaavake K-S.KS N:o n1301) (liite n:o 4) on tutkintapöytäkirjan R 13/83 22.8.1983 Jyväskylä liitteenä nro 4. Kyseinen lomake on täytetty tahallisesti muka minua koskevaa leikausta varten. Lomake on täydellisesti väärennetty, jota koskaan ei ole käytetty minua koskevissa leikkauksissa.
Osastonhoitaja Pirjo-Riitta Raevaara kuulusteltu 26.7.1983. Kertonut:"Minä en tiedä yhtään sairaalaa, jossa olisi erillinen laskentalomake instrumentteja varten". Raevaara on täydellisesti valehdellut kuulustelussa.
Komisario Raimo Peltovuoren "peittelyä" . "Keski-Suomen keskussairaalan johtava lääkäri Pekka Louhivuori ilmoitti puhelimitse allekirjoittaneelle, ettei hänen johtamassaan sairaalassa ole tai ollut käytössä instrumenttien seurantalomaketta".
Muistutan, että Louhivuori sanoi Kaipomäelle,"mutta sitä ei luvattu toimittaa". Lukemani instrumenttien seurantalomake on käynyt odotettua hankalaksi rikosporukalle.
Epäilen Peltovuoren suojelevan salailua instrumenttien seurantalomakkeen käytösstä keskussairaalassa. Tämä ilmeni Melin kuulustelussa, kun ohitti täysin sen, ettei käynyt kysymään Meliniltä lomakkeen käytöstä. Olen ollut sitä mieltä, että Melin mitä todennäköisemmin ei ollut tietoinen Särkilahden antamasta instrumenttien seurantalomakkeen toimittamisesta 2.3.82 lääkintöhallitukselle, jonka Särkilahti oli väärentänyt.
Peltovuori on näin ollen alkeellisen, hepposin perustein antanut oikeuskansleri Kai Korteelle tietämänsä väärän tiedon kyseisen lomakkeen käytöstä keskussairaalassa.
Peltovuori on Poliisitutkintapöytäkirja R 13/83 22.8.1983 antanut lausuntonsa:"Annettujen selvitysten mukaan instrumenttien määrää ei kirjata ylös minnekään, vaan instrumenttien lukumäärä on ainoastaan instrumenttihoitajan tiedossa ja muistissa".
Epäilen Peltovuoren tehneen harhautuksen tahallisesti rikoksiin syyllistyneitten hyödyksi.
Epäilykseni sen kuin vahvistuvat SALALIITTOON ns. pihti-jutussa. Kirjeelläni käännyin Suomen Sairaanhoitajaliitto ry. 17.11.1983. Kysymys oli instrumenttien seurantalomakkeen käytöstä?
Sain vastauksen 28.11.1983. "Instrumenttien laskulomakkeiden olemassaolo on harvinaista. Yleensä on käytössä sidetarvikkeiden laskulomakkeet, joihin myöskin laskijoiden nimet kirjoitetaan".
Puheenjohtaja Aila Jokinen".
Jatkoin tehtävääni ja saada näyttöä ns.SALALIITOLLE.
Palaan väärennettyyn ns."Leikkauksen aikana käytettyjen tarvikkeiden tarkistus". lomakkeeseen.Asiassa käännyin Sosiaali- ja Terveyshallituksen puoleen. Heiltä sain jäljennöksen oikeaksi todistettuna kyseisestä lomakkeesta . Lomakkeesta jouduin maksamaan 39.50 markkaa. Siis väärennöksestä, että oli levinnyt heillekin lomakkeesta. Lomakkeesta puuttuu leikkauksessa käytetyt instrumentit täydellisesti puuttuvat. Lomake on vastoin Leikkausoaston Käsikirjan annettuja ohjeita rikkoin.
Samoin sain väärennetystä lomakkeesta jäljennöksen 28.10.86. Lähettäjänä oli tällä kertaa lääkäri Tapio Tervo Jyväskylästä.
Tällä kertaa käännyin instrumenttien käytöstä keskussairaalassa Jyväskylän aluetoimisto TEHY:n puoleen.
Sain vastauksen 6.1.1984. Vastauksessa sepistetään:"Keski-Suomen keskussairaalassa ei ole käytössä palleatyrä- sen paremmin kuin muissakaan leikkauksissa instrumenttien seurantalomaketta. Ainoastaan leikkauksessa tarvittavien tarvikkeiden tarkastusta varten on Keski-Suomen keskussairaalassa käytössä tarkistuskaavake.
Leikkauksessa käytettäviä instrumentteja ei merkitä mihinkään kaavakkeeseen ylös, vaan instrumentit ovat ainoastaan ylhäällä instrumenttihoitajan muistissa".
Kunnioittavasti Tehyn Keski-Suomen piiriyhdistys ry
Kirsti Kolehmainen Eeva-Sisko Tiainen
puheenjohtaja aluesihteeri".
Mielenkiinnosta jatkoin tiedusteluani asiasta, että kuinkka laajalle taholle on suojelu todellisuudessa levinnyt?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti