Tein rikosilmoituksen perättömistä lausumista tuomioistuimissa sekä esitutkinnoissa 5.1.2007 Jämsän poliisilaitokselle rikoskomisario Ismo Yijälälle.
"Kirurgi Hakola poisti 12.12.1979 vatsaontelostani crile-nimisen suonenpuristimen, joka oli erittöin pahoin syöpynyt 223 vuorokaudessa.
Poistetusta pihdistä ottivat polaroidkuvia Risto Kosonen, Hakolan kanssa leikkaushuoneessa heti leikkauksen jälkeen. Kuvissa oli tulitikkulaatikko vasemmalla puolen kuvaa. Keskellä kuvaa jokin mitta pystyssä ja oikealla puolen kuvaa oli poistettu pihti pystyssä, siten että kärki ylöspäin. Pihdin kärjessä oli kiinni erittäin ohuita säikeitä, joista roikkui kalkkeutuma. Kalkkeutuma oli akselin kohdalla siten, että pihdin kärki näkyi selvästi. Pihdin peitti ainoastaan kalkkeutuma noin 2-3 sm matkalta. Kuvissa näkyi selvästi pihdin pahoin syöpyneisyys. Taustana oli jokin vihreäkangas ehkä tai jokin muu vihreä tausta.
POLAROIDKUVA
Kyhäsin muistini perusteella kuvaamaan näkemääni kuvia, joita Hakola näytti 13.12,1979 tutkimushuoneessa klo 14.00 jälkeen. Kuvia näin tämänkin jälkeen lukuisia eri kertoja, kun ne olivat osaston kanslian pöydällä nähtävissä. Liite 1.
Poistoleikkauksessa mukana ollut anestesialääkäri Juhani Väyrynen on todistanut; "25.11.1985 Jyväskylän ro:"vaan oli käytetty muita keinoja esimerkiksi tulitikkurasiaa".
Kuulustelussa 16.12.1985 kertonut;"että nyt kertomassaan tilaisuudessa oli käytetty mittana tulitikkulaatikkoa".
HO. 24.9.1987 Väyrynen;"Sanoisin niin, että se oli käytäntö se, että tulitikkulaatikkoa käytettiin siinä kuvauksessa".
Leila Karisalmi on todennut Jyväskylän raastuvanoikeudessa todistajana 29.8.1985 pöytäkirjan mukaan;"Nyt tämä todistaja muistelee myöskin jotain sellaista, että kuvassa olisi myös näytetty tulitikkulaatikkoa ilmeisesti kuvaamaan mittakaavaa."
Karisalmi antoi lisäksi kirjallisen lausunnon 1.6.1986 Vaasan hovioikeudelle, jonka vahvisti HO 1997 paikkansa pitäväksi.
Samoin Päivi Himanen todisti;"Todistaja oli nähnyt osastolla myös valokuvia kyseisestä instrumestista ja oli sitä mieltä, että valokuvassa oli vertailuesineenä käytetty tulitikkulaatikkoa. Hän oli tästä jotakuinkin varma".
Annukka Lind. Todistajana Jämsän käräjäoikeudessa 22.1.1997. "Kuvissa oli sakset, mittanauha ja tulitikkulaatikko".
Samoin Marja-Leena Rissanen esitutkinnassa 13.6.1995 kertonut;"Minulla on sellainen mielikuva, että jossain kuvassa olisi ollut DSampo-tulitikkuaski, mutten tilannetta ja esittelijää en saa mieleeni".
Jatkaa kertomusta;"Lähtökohta oli, että muistaakseni kysyin, että millaisessa tilanteessa Polaroid-kuvia otetaan ja tällöin Kosonen kuvat toi. Sitä en pysty sanomaan, mistä hän kuvat toi, jostain hän ne nouti ja esittäminen tapahtui ajanvarauspoliklinikan puolella Jokilaaksossa. En muista, oliko muita läsnä. Kysyttäessä ilmoitan, että pystyn sanomaan vain vuodet -88 tai-89, tarkemmin en osaa määrittää".
Rissanen kuultiin todistajana 22.1.1997 Jämsän käräjäoikeudessa.
Kerttu Virtanen kuulustelussa 17.4.1986;"Kuulusteltava muistaa keskustelleensa osanhoitja Ahvenuksen kanssa. Ahvenus on tällöin näyttänyt kuulusteltavalle yhtä värivalokuvaa, jossa oli ollut tulitikkulaatikko ja "sakset", joissa oli ollut lihasta".
Polaroidkuvista on annettu täysin päinvastaisia todistuksia oikeudessa. Todisteena käytetissä kuvissa ei enää oli tulitikkulaatikkoa. Samoin pihdit eivät enää ole samat, jotka Hakola poisti vatsaontelostani 12.12.79, siis kuvissa on eri pihdit.
MOTIIVI SILLE, MIKSI TODISTEENA OLEVISSA KUVISSA OLE TULITIKKULAATIKKOA?
Minulle soitti tammikuun-helmikuun vaihteessa 1983 mieshenkilö. Klo oli tuolloin n. 20.30 ja esitteli itsensä autonkuljettajaksi.
Rupesi parjaamaan kovasti lääkäreitä ja uteli minulta yhtä ja toista. Hänelle en kaikkia kertonut, mutta kerroin joitakin asiakirjojen väärentämisiä.
Häneltä kysyin, että tunnetteko keskussairaalan lääkäreitä? Vastasi, en tunne ketään.
Hänelle kerroin, että väärensivät valokuvatkin. Kuvissa on pihti x asennossa, kun alkuperäisissä kuvissa oli pihti oikealla puolenkuvaa ja siinä lihaa keskellä, sekä jokin mitta vasemmalla puolella pihti. Lihaa keskellä tarkoitin poistettua kalkkeutumaa, jonka Hakola poisti pihdin kanssa.
Puhelun aikana selvisi, että hänen täyty olla lääkäri, koska yllättäen ryhtyi minulta tiedustelemaan kuka lääkäri oli kyseessä? Toistakymmentä lääkäriä nimesi, että kuka oli. Vihdoin sanoi Saksalaisen lääkärin nimen, niin vastasin, hän oli kyseessä. Tämä paljasti sen että asialla oli mitä todennäköisemmin joku keskussairaalan lääkäri.
Puhelun kuuli vaimoni. Puhelun loputtua vaimoni sanoi;"olihan kuvissa tulitikkulaatikkokin."
Tähän vastasin, non voi hyvänen aika, kun sitä en muistanut sanoa.
Kyseisestä soitosta kului aikaa noin 1-2 viikkoa, kun soitin lääkintöhallitukseen. Kysyin valokuvista, että minkälaisia kuvia teillä siellä on? Juristi vastasi;"kolme kuvaa, joissa pihti on avoinna x asennossa. Yksi kuva, jossa pihti on kuvassa vasemmalla puolen kuvaa ja on lihaympyröimänä, sekä oikealla puolella pihtiä jokin mitta".
Tähän vastasin, että kaikki kuvat ovat väärennettyjä kuvia.
Kosonen esitutkinnassa -83 kertoo avoimesti alkuperäisestä kuvauksesta."Leikkaussalin ovella tapasin ylilääkäri Hakolan, joka pyysi minua kuvaamaan leikkausliinalla osittain kudoksissa kiinni olevat instrumentit. Hakola pyysi instrumenttien kuvauksen mahdollista myöhempää tarvetta varten.
Kun instrumentti laitettiin kuvasta varten, niin instrumentien yläpäässä jollain tavalla kiinni oleva kudospala irtosi".
Siis kalkkeutuma tässä vaiheessa irronnut, josta Väyrynen on maininnut, että pihdin päässä oleva pallukka peitti pihdin kärjen, joten en nähnyt sitä minkä merkkisestä pidistä oli kyse.
Sisätautien erikoislääkäri Seppo Nyyssönen on nähnyt 3.12.79 otetut röntgenkuvat, sekä poistetun pihdinkin.Nyyssönen kävi välittömästi Martti Simpasen puheilla, kun minusta otetut röntgenkuvat valmistuivat. Tämän jälkeen Simpanen otti minusta toiseen kertaan röntgenkuvia. Näiden valmistuttua Nyyssönen tuli uudelleen Simpasen puheille. Nyyssösellä oli kädessä viimeksi ottettuja röntgenkuvia ja tuli luokseni. Pyysi minut mukaansa, että mennään Hakolan puheille leikkaushuoneen kansliaan.
Hakola pyysi kuvat Nyyssöseltä ja tämän jälkeen Hakola näytti minulle kuvia yksitellen. Sanoi;"että tallaista emme osanneet edes enää tapahtuvan". Kuvissa. oli pitkä ja teräväkärkinen pihti. Tähän tokaisin, että tuoko se pitää yllä kovaa tuskaa, sekä kovaa pitämistä.
Hakolasta sain senlaisen käsityksen, että halusi itse ne otta pois leikkauksella. Pihtihän oli jäänyt keskussairaalassa, joten ymmärrettävää oli, että Hakola halusi näin menetellä.Paikalla oli kok ajan myös Seppo Nyyssönen.
Olin syksyllä sairaalassa 1981 ja tuolloin pyysin Nyyssöseltä lausuntoa sen takia, että saisin korvauksia aiheutetusta sairaudesta. Nyyssönen lupasi kirjoittaa lausunnon useita kertoja.
Lopulta Nyyssösen lupailuihin kyllästyin ja varasin vart. Järvelälle ajan 1.3.1982 klo 10.00.Lähdin tyttäreni kanssa sairaalaan heti klo 8.00. Nyyssöselle sanoi, lausunto on saatava oikeutta varten, sillä minulla on aika varattu tuomarille klo 10.00 Jyväskylään.
Tällöin Nyyssönen kirjoitti yhteenvedon, jossa toteaa;"Tällöin onnettomuudeksi vatsaontellon jäi crile-niminen instrumentti".
Nyyssönen ei ole ollut oikeudessa todistamassa ensinkään. Nyyssönen on tahallaan salannut tosi tapahtumat.
Nyyssösen antaman yhteenvedon takia kävimme neuvottelun 26.3.1982 leikkaushuoneen kansliassa. Tuolloin Hakola pyysi Nyyssöseltä kyseisen yhteenvedon ja luki sen läpi, sekä hyväksyi täysin kirjoitetun lausunnon, sekä crile-nimisen suonenpuristimen oikein kirjoitetuksi.
Huomioini kiinnittyi kovasti Hakolan hermostuneisuuteen ja tuolloin paikalla oli lisäksi kirurgi Hallikas.
Nyyssösen kanssa poistuimme kansliasta. Käytävällä Nyyssönen sanoi minulle;"on paras että viet koko jutun oikeuteen.
Tuolloin itse en vielä tiennyt yhtään siitä, että lääkärit olivat pihdit vaihtaneet kirkkaisiin ja
samoin todisteetkin menneet väärentämään.
Todistajani Juhani Väyrynen on oikeudessa ja esitutkinnassa kertonut, että pihti on vaihdettu ja poistettu pihti oli pahoin syöpynyt. Lisäksi Väyrynen HO 1987 todisti, että röntgenkuva on väärennetty.
Väyrynen on yhtä pitävästi kertonut pihdin syöpyneisyydestä, kuin Hakola kertoi minulle 13.12.79. klo 14.00 jälkeen tutkimushuoneessa.
Hakola on kertonut myös Leila Karisalmelle ja mitä todennäköisemmin myös kirurgiosaston hoitajille torastaina 13.12.79. Tuolloin syöpymisestä puhuivat hoitajat, että lääkäritkin.
On lähdettävä siitä, minkä merkkisiä pihtejä on käyttänyt kirurgi Allan Särkilahti vatsaontelon verisuonien puristamisessa?
Esitutkinnassa 22.6.1983 Särkilahti kertoo;" Crileä olen käyttänyt suonien puristamiseen".
Avustaja Melin kertonut 23.6.1983;"Virtasen tapauksessa voi olla, että olen suorittanut pintakerrosten sulkemisen. Tässä toimenpiteessä ei kuitenkaan tarvita enää pean-merkkisiä instrumentteja".'
Lisäksi todisteeksi tutkittava 3.12.1979 Seppo Nyyssösen sanelema lausunto, jonka on kirjoittanut /pr.
Toiseksi otettava tutkintaan leikkauskertomus, joka päivätty 12.12.1979. Sanellut kirurgi Niilo Hakola ja kirjoittanut Terhi Järvinen.
Lisäksi tutkittava röntgenlausunto 3.12.1979 päivätty, jonka sanellut Martti Simpanen ja kirjoittanut /ik.
Lisäksi tutkittava 10.12.79 thoraxkontrolli, jonka sanellut Martti Simpanen ja kirjoittaja/rk.
VÄÄRÄT VALAT
Esitutkinnoissa ja oikeuksissa ovat perättömiä kertoneet lääkintövahtimestari Risto Kosonen, osastonhoitaja Pirjo-Riitta Raevaara, apuhoitaja Marja-Liisa Jokinen ja sairaanhoitaja Pirjo Riitta Marjatta mKoskinen.
Risto Kosonen esitutkinnassa 13.8.1983 kertonut;"Leikkaussalin ovella tapasin ylilääkäri Hakolan, joka pyysi minua kuvaamaan leikkausliinalla osittain kudoksissa kiinni olevat instrumentit.
Hakola pyysi instrumenttien kuvauksen mahdollista myöhempää tarvetta varten. Kun instrumentti laitettiin kuvasta varten, niin instrumenttien yläpäässä jollain tavalla kiinni oleva kudospala irtosi.
Totesin liinalla olevien instrumenttien olevan pean-merkkiset".
Hakola kertoi minulle 13.12.1979, että"kuvia otettiin Risto Kososen kanssa leikkaushuoneessa.". Kososen kertomus pitää paikkansa. Salaa pihdin vaihdon ja mainitsee vahdetun pihdin nimen.
Jyväskylän ro. 14.4.1986 ; "Todistaja ei ollut leikkauksen jälkeen kuullut minkaanlaisia sellaisia puheita, että haavasta löydetyt pihdit olisivat olleet syöpyneet. -Pihdit kuvattiin ns. välieteisessä, joka on välittömästi sterliin leikkaussalin vieressä oleva paikka.-
Kosonen vaihtoi oikeudessa kuvauspaikkaa, nyt kertoi tapahtuneen ns. välieteisessä.
Kysyttäessä todistaja selitti, että ainakaan Jokilaakson sairaalassa hän ei ollut koskaan nähnyt sellaisia kuvia, jossa mittakaava oli osoitettu esimerkiksi tulitikkulaatikolla".
Kosonen on herkitusti valehdellut oikeudelle, koska Kososen kanssa yhdessä osastolla ihmettelimme pihdin pahoin syöpymistä. Esillä oli tuolloin hänen ottamat kuvat, joissa oli myös tulitikkulaatikko. Tuolloin Kosonen kertoi minulle;"että hän otti itselleen yhden kuvan muistoksi".
Kosonen on näyttänyt kuvia Marja-Leena Rissaselle 1988-1989. Rissanen on tästä esitutkinnassa 13.6.1995 kertonut Kososen näyttäneen muutamia kuvia;"että jossain kuvassa olisi ollut Sampo-tulitikkuaski".
Kosonen on kultu asianomistajana 10.9.1987;"sillä olin valokuvannut Virtasen vatsasta otetut instrumenttit".
Huomioitava kiinnittää se ettei mainitse pidin nimeä.Epäilen tämän johtuvan siitä, kun kuulustelija ei ollut KRP.
Kosonen todistajana Jämsän käräjäoikeudessa 14.11.1996;"Liisa Jokinen toi pihdit leikkaussalin puolelta".
Hakolan muutti nyt Liisa Jokiseksi. Kosonen jatkoi, Poliisille oli kaikki luovutettu. Hänen hallussaan niitä ei ole. Tarkoitti valokuvia.
Kosonen oli todistamassa Vaasan hovioikeuden suullisessa käsittelyssä marraskuussa 1997. Kosonen jatkoi tietoisesti valehtelua myös HO:lle.
Marja-Liisa Jokinen on esitutkinnassa 26.7.1983 kertonut; "Poistamisen jälkeen instrumentti annettiin minulle ja paikalle soitettiin lääkintävahtimestari Risto Kosonen. En enää muista sitä, missä Kosonen on kuvauksen suorittanut".
Myös esitutkinnassa 30.12.1985 yhä kertonut perättömiä ja salannut pihdin vaihtamisen. Jokinen jatkoi salailuaan pihdistä tahallaan Jyväskylän ro 14.4.1986.
Jokinen kuultiin esitutkinnassa asianomistajana 21.10.1987;"että Virtasen vatsapeitteistä oli poistettu tietynlainen instrumentti".
Jokinen ei ole maininnut vaihdetun pihdin nimeä. Kuulustelija ei ollut KRP.
Jämsän käräjäoikeudessa 14.11.1996 jatkoi todistaja valehtelua; "Pihdit leikkauksen jälkeen annettiin todistajalle heti välittömästi, kun ne oli saatu potilaasta esiin. Hän meni ne puhdistamaan ja vahtimestari Kosonen valokuvasi kuvat.- Kuvausvaiheesta hän ei muista, onko tämä kudos eri". Todistaja selitti;"että hänen muistaakseen leikkaussalin viereisellä käytävällä. Väyrynen ei ollut tässä paikalla. Tällöin otettiin paljon kuvia ja muistelee, että kuvia otettiin ennen pesua ja pesun jälkeen".
Todistaja Jokinen ja kuultiin todistajana HO suullisessa käsittelyssä marraskuussa 1997. Todistaja yhä jatkoi perättömiä kertomuksia ja salasi pihdin vaihtamisen, että kuvien väärentämisen.
Pirjo-Riitta Raevaara esitutkinnassa 26.7.1983 kertonut; "Poistamisen jälkeen instrumentti annettiin leikkauksessa salinvalvojana toimineelle apuhoitaja Liisa Jokiselle, joka ilmeisesti laittoi ne instrumenttiliinalle".
Raevaara on esitutkinnassa kuultu todistajana 30.12.1985. Hän on tietoisesti salannut pihdin vaihtamisen.
Raevaara on ollut todistajana kuultu Jyväskylän ro. 14.4.1986. Tietoisesti salannut pihdin syöpymisen."Oli puhuttu ainoastaan siitä, että pihdit olivat katkenneet".
Pihdin poistamisen jälkeen kukaan ei sanallakaan puhunut, että pihdit olisivat katkenneet. Puheen aihe ja ihmettely oli se, miten pahoin pihti syöpynyt ja tämä pitää paikkansa.
Raevaara kuultu esitutkinnassa 14.9.1987 asianomistajana. Kertonut;"missä Virtasen vatsapeitteistä poistettiin tietynlainen instrumentti". Kuulustelija ei ollut KRP.
Raevaara oli todistajana Jämsän käräjäoikeudessa 21.2.1997. Kertoi yhä perättömiä.
"Ne annettiin kaarimaljassa muistaakseni ja meni puhdistamaan niitä". Kuvauksesta; "En tietenkään, kun mä olin siellä leikkaussalin puolella. Mä tiedän, että meillä tehdään se aina huuhteluhuoneessa".
Ei tiennyt missä ne valokuvattiin? Raevaara "No en mä oo nähnyt. En oo todellakaan ole nähnyt".
Keski-Kerurin kysymys;"Te ette muista tavanneenne Kososta???".
Raevaara;" kyllähän mä näin, että hän siellä oli ottamassa kuvia".
Raevaara oli lisäksi todistamassa Vaasan HO suullisessa käsittelyssä marraskuussa 1997.
Raevaara jatkoi yhä perättömiä kertomuksiansa ho oikeudessa.
Huomioitava se, että valokuvauksen paikka jatkuvasti siirtyy. Ensin kuvaus on tapahtunut leikkaushuoneessa. Tämän jälkeen siirsivät sen välieteiseen ja nyt sen siirsivät käytävälle ja sieltä huuhteluhuoneeseen.
PirjoRiitta Marjatta Koskinen
Kuultu todistajana 30.12.1985. Koskinen on kaiken tahallaan salannut esitutkinnassa.
Koskinen kuultiin todistajana Jyväskylän ro 14.4.1986. Todistaja jatkoi perättömiä kertomuksiaan.
Koskinen kuultiin esitutkinnassa asianomistajana 21.10.1987;" Todistin ko. oikeudenkäynnissä instrumentista, mikä oli poistettu Reino Virtasen vatsanpeitteistä".
Koskinenkaan ei mainitse pihdin nimeä? Kuulustelija ei ollut KRP.
Koskinen kuultiin todistajana Jämsän käräjäoikeudessa 1996 tai 1997. Tarkkaa aikaa en muista, joten se on tarkastettava asiakirjoista. Joka tapauksessa hän tahallaan jatkoi rikosten salaamista.
Koskinen oli ja todistamassa Vaasan hovioikeuden suullisessa käsittelyssä marraskuussa 1997, yhä kertoi oikeudelle vastoin parempaa tietoansa pihdistä.
Tutkimusten edetessä ehkä syyllisten määrä huomattavasti kasvaa, joten heidän kohtalonsa jätän poliisiviranomaisten harkittavaksi, koska joittenkin kohdalla saattanut rikokset vanhentua.'
Korvaus vaatimukseni tulen esittämään myöhemmin ja syyllisten syyllistämisen jätän poliisiviranomaisten ja syyttäjän päätettäväksi.
Kunnioittavasti Reino Virtanen".
Tunnolliset lukijani huomaatte sen kuinkka todistajien kertomukset ovat pahasti ristiriidassa toisiinsa.
Polaroidkuvat ovat selvin näyttö, että kuvat on väärennetty. Huomioitava sekin, että mitä ilmeisemmin alkuperäiset valokuvat ovat yhä Risto Kososen hallussa. Kuvistahan kertoi Marja
Leena Rissanen , kun Kosonen oli niitä hänelle esitellyt -88 tai 89.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti