sunnuntai 12. tammikuuta 2014

JATKOA SALON KIRJ: HANNU KILPELÄLLE

"Pihtien sijainnista ei röntgenkuvien perusteella annetuissa asiantuntijalausunnoissa vallitse juurikaan ristiriitaa. Kaikkien mukaan pihdit ovat kärjeltään sijainneet miekkalisäkkeen etupuolella lähellä ihon pintaa. Sivukuva (no 7) mukaan pihdit ovat olleet pystysuorassa asennossa. Vain prof. Soila on maininnut, että pihdit ovat olleet tyvestänsä vatsaontelossa, mikä edellä todettu huomioon ottaen tuntuu oudolta samoinkuin hänen kommentinsa, että röntgenkuvassa näkyisi tuore, 7 kuukautta kehittynyt luinen kalkkeutuma. Kukaan muu asiantuntija ei ole sellaista röntgenkuvissa havainnut.Rikosylitarkastaja Leppästä pyydettiin selvittämään mainittuja kohti Soilalta, mutta näin ei tapahtunut. Soila kuoli pian kuulustelunsa jälkeen." Sain itse tietää, että Soila oli lääkkeillä itsensä tappanut, kun oli niitä ottanut paljon ja lääkärit eivät voineet häntä pelastaa.

"Pihtien sijaintia voidaan tarkastella paitsi Simpasen ottamien röntgenkuvien nojalla myös sen perusteella, mitä poistoleikkaukseen tavalla tai toisella osallistuneet henkilöt ovat kertoneet pihtien paikasta Virtasen kehossa. Tässä suhteessa autenttisin selvitys on tietenkin leikkauksen suorittajan, ylilääkäri Niilo Hakolan laatima leikkauskertomus, jossa todetaan seuraavaa:
"Löydetään osittain peritoneumin päältä, osittain vatsaontelosta pean, sen kärkiosa on kiinni miekkalisäkkeen seudussa luisessa kalkkeutumassa joka on noin variksenmunan kokoinen. Myös tämä kalkkeutuma poistetaan. Sakaraosa sijaitsee kaudaalisesti osittain vatsaontelon puolella ja kiinni omentissa."

Osastonhoitaja Ritva Ahvenuksen 20.12.1979 laatimassa Jokilaakson sairaalan asiakirjassa toimenpiteeksi kerrotaan peangin poisto vatsaontelosta 12.12.1979.

Jokilaakson sairaalassa työskennellyt lääkäri Kalervo Verkkala oli merkinnyt päämieheni sairauskertomukseen 10.12.1979, että "vaivojen syyt ovat todennäköisesti leikkauksessa vatsaonteloon jäänyt instrumentti." Kuulustelussa 4.7.1995 Verkkala kertoo, että pihti on ollut osittain vatsaontelossa leikkauskertomuksen mukaan.

Myös lääkäri Peter Luthje on 20.12.1979 laatimaansa kirurgian osaston epikriisiin (esitutkintapöytäkirja R 13/83  liite 8) sanellut "Ventrikkeli-rtg-tutkimuksen yhteydessä todettiin potilaalla vatsaontelossa pean-instrumentti."

Jokilaakson sairaalan sisätautilääkäri Seppo Nyyssönen, jonka pyynnöstä röntgenkuvat otettiin, tutustui heti 3.12.1979 niihin yhdessä Martti Simpasen ja Niilo Hakolan kansssa. Lähetteeseen 18.1.1982 hän merkitsi "peanit jäivät vatsaonteloon" ja läheteeseen 1.3.1982 "vatsaonteloon jäi crile-niminen instrumentti."

Ylilääkäri Hakola laati Virtasesta E-lausunnon Vakuutusyhtiö Turvalle. Siinäkin hän kirjoitti, että "leikkauksessa jäänyt jostakin syystä suonipuristimet vatsaonteloon".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti